FAQ (frequently asked questions / veel gestelde vragen)

Wat is asbest?
Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Asbest is gevaarlijk voor uw gezondheid wanneer asbestvezels vrijkomen en u deze inademt. Dit kan gebeuren als asbest in slechte staat verkeert (verweerd en/of beschadigd) of als het niet deskundig wordt verwijderd.

Asbest is een delfstof die gewonnen wordt in bijvoorbeeld Rusland, Zuid-Amerika en Canada. Het bestaat uit naaldvormige vezels en is eenvoudig te verwerken met verschillende stoffen. Bovendien is het niet duur, chemisch resistent en bestand tegen zeer hoge temperaturen.

De microscopisch kleine asbestvezels zijn voor allerlei toepassingen gebruikt. Soms los, soms gebonden met een ander materiaal. Verschillende soorten asbest kunnen door elkaar verwerkt zijn.

Welke soorten asbest zijn er?
Het mineraal asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels. Er zijn verschillende soorten, onderverdeeld in serpentijnen en amfibolen. Serpentijnen hebben gekrulde vezels, de vezels van amfibolen hebben de vorm van naalden en kunnen daarom schadelijker zijn.

Drie soorten asbest welke commercieel het meest zijn toegepast:
1. Chrysotiel - kleur wit
2. Crocidoliet -  kleur blauw
3. Amosiet - kleur bruin

De soorten asbest welke in mindere mate zijn toegepast:
- Anthophylliet - kleur geel
- Actinoliet - kleur grijs
- Tremoliet - kleur groen